Skal lage en ny digital løsning for tilskuddsforvaltning

Høsten 2024 igangsettes prosjektet “Felles digital tilskuddsforvaltning”. Formålet er å lage en ny digital løsning for tilskuddsforvaltning, som kan ivareta eksisterende og nye tilskuddsordninger fra blant annet stat, fylkeskommuner og kommuner.

Å samle tilskuddsordninger på ett sted blir enklere for søkere og forvaltere. En samlet oversikt over tilskuddsordninger og deres frister gjør det enklere å søke om tilskudd, og med bedre veiledning vil det kunne heve kvaliteten på søknadene som kommer inn. Dette vil også styrke kvaliteten på rapportering av tildeling og bruk av tilskuddsmidler.

En løsning som er mer standardisert, effektivisert og automatisert vil redusere risiko for at dokumentasjon går tapt og forenkle oppfølging av prosjekter. Andre fordeler er at det blir mulig å gjenbruke integrasjoner til arkiv og økonomisystemer samt etablere nye, til for eksempel register for offentlig støtte (Brønnøysundregistrene).

Om tilskuddsforvaltning

Tilskuddsforvaltning er administrasjon av tilskuddsordninger og enkeltstående tilskudd. Blant annet omfattes utlysning, søknadsskjema, saksbehandling, tildeling, tilbakerapportering, kontroll, oppfølging og vurdering av måloppnåelse.

Det er en rekke ulike former for tilskudd som gis. I følge Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) utgjør tilskudd omtrent to tredjedeler av statsbudsjettet. Overføringene omfatter tilskudd til kommuner og fylkeskommuner, stønader til privatpersoner (ofte rettighetsbaserte), tilskudd til helseforetakene samt tilskudd til andre (en mangeartet gruppe).

Erstatter Regionalforvaltning.no

I første omgang skal den nye løsningen erstatte dagens Regionalforvaltning.no, som eies av Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) og driftes av ekstern leverandør.

Regionalforvaltning.no hadde i perioden 2020–2022 cirka 38 000 tilsagn på til sammen 7,6 milliarder kroner. Systemet har om lag 68 900 aktive brukere, hvorav cirka 3 000 forvaltere og cirka 65 900 søkere. Arbeidstiden per søknad varierer fra et par timer til å strekke seg over flere måneder (som et resultat av behov for å gjøre avklaringer og involvere andre). I tillegg kommer ordninger som fylkeskommuner og kommuner forvalter selv med egne midler.


Har du spørsmål om Tilskuddsprosjektet?
Kontakt oss gjerne på e-post til fiks@ks.no.