Vanlige spørsmål om ny prismodell
Har du spørsmål du ikke finner svar på her? Ta kontakt på fiks@ks.no eller legg inn ditt spørsmål her.
Økonomi
Hvorfor er Min kommune en del av grunnfinansieringen?
Hvorfor er Min kommune en del av grunnfinansieringen?
Min kommune vil være en viktig komponent for å ta i bruk andre innbyggertjenester, som for eksempel Min kommune Barnevern (DigiBarnevern). Min Kommune kommer til å bli en viktig byggestein i den videre utviklingen av KS Digital sine eksisterende og nye tjenester. For å sikre videreutvikling av tjenesten er den derfor vurdert som en del av grunnfinansieringen.
Hva skjer med tilbakebetaling av DigiFin med tanke på Min kommune?
Hva skjer med tilbakebetaling av DigiFin med tanke på Min kommune?
Hvis en ikke har Min kommune fra før må det betales en prosjektavgift til DigiFin for å ta tjenesten i bruk. Selve tjenesteprisen er med i grunnfinansieringen.
Les også: Hva er Digifin? – KS
Hvilke andre kostnader er det utover grunnfinansiering?
Hvilke andre kostnader er det utover grunnfinansiering?
Ut over grunnfinansiering vil det være en pris per tjeneste man benytter.
Disse er bygd opp med et fastprisledd, og en transaksjonspris eller størrelsesjustert innbyggerpris.
Hva er størrelsesjustert innbyggerpris?
Hva er størrelsesjustert innbyggerpris?
Vi benytter fastpris pluss størrelsesjustert innbyggerpris for de aller fleste tjenestene som kommunene og fylkeskommunene bruke. Den størrelsesjusterte innbyggerprisen bygger på at prisen per innbygger blir noe lavere, desto flere innbyggere kommunen eller fylkeskommunen har.
Hva er fastpris?
Hva er fastpris?
Fastpris er en del av tjenesteprisen som alle kunder må betale for å bruke tjenesten. Hver tjeneste har sin egen fastpris, og er lik for alle kunder
Ettersom det er vanskelig å sette en pris utfra størrelse for andre kundegrupper enn for kommuner og fylkeskommuner, vil det for være en fastpris for bruk av KS Læring og Fiks Protokoller.
Blir det billigere for kommunene?
Blir det billigere for kommunene?
Nei, på kort sikt vil det for de aller fleste bli noe dyrere for kommunene med ny prismodell, da ny modell også inkluderer langsiktig utviklingsbehov i tjenesteprisene, som ikke har vært inkludert før.
På sikt, når flere tar i bruk tjenestene, vil også kostnadene til kundene bli lavere i felleskap. Å løse ting i fellesskap er mer kostnadseffektivt for alle på lang sikt, og gir lavere kost enn om hver enkelt kommune/fylkeskommuneutvikler løsninger på egen hånd. Ved ha en mer rettferdig fordeling av kostnadene vil noen kunder vil likevel få en lavere pris.
Hvordan kan kundene få oversikt over kostnadene til tjenestene?
Hvordan kan kundene få oversikt over kostnadene til tjenestene?
Vi har utarbeidet en kalkulator som viser de ulike kostnadene til tjenestene, og som gjør budsjettarbeidet for kundene enklere. Kalkulatoren viser både hvor mye man betaler med den eksisterende prismodellen, og hvordan prisene vil bli med ny prismodell. I tillegg kan kalkulatoren beregne hvor mye det vil koste dersom man ønsker å ta i bruk andre tjenester enn de man benytter i dag.
Prismodell
Hva er forskjellen på dagens prismodell og den nye?
Hva er forskjellen på dagens prismodell og den nye?
Dagens prismodeller tar ikke høyde for finansiering av langsiktig utviklingsbehov, som gir utfordringer med å holde tjenestene oppdatert. Den nye modellen sikrer langsiktig utviklingsbehov og legger til rette for en mer rettferdig og bærekraftig tjenestepris. De eksisterende prismodellene førte blant annet til skjevfordeling av kostnader mellom ulike kunder og produkter. De sikret heller ikke inndekning av faktiske kostnader og avsetning av midler til videreutvikling.
Den eksisterende prismodellen tar utgangspunkt i syv forskjellige tjenestepriser, mens den nye modellen tar utgangspunkt i 2 (3), med grunnfinansiering og nye tjenestepriser.
Når trer endringene i kraft?
Når trer endringene i kraft?
Den nye prismodellen gjelder fra 2025. Vi tilbyr kundene en kalkulator til å beregne prisen på de ulike tjenestene, slik at de nye prisene kan beregnes i budsjettet for 2025. Ny avtaler vil bli sendt til kunder i løpet av høsten 2024.
Hva inngår i grunnfinansiering
Hva inngår i grunnfinansiering
Grunnfinansieringen skal dekke utgifter som er tjenesteuavhengige og kommer alle/de fleste til gode. Min Kommune som en grunnleggende komponent i innbyggertjenester er også inkludert. Grunnfinansieringen er uavhengig av antall tjenester en bruker.
Fordelingen av kostnadselementene i grunnfinansieringen ser slik ut:
– Segmentansvarlig
– Fiks-plattformen
– Støttefunksjoner for behov, sikkerhet og arkitektur
– Administrasjon
– Min Kommune
Hvordan fordeles grunnfinansieringen (GF) mellom de ulike kundegruppene?
Mindre kommuner: De 244 minste kommunene står for til sammen 16 % av befolkningen, og bidrar med 24 % av GF. En større andel sammenlignet med befolkningen begrunnes med at små kommuner kan ha størst utbytte av KS Digital sine tjenester.
Medium kommuner: Står for 36 % av befolkningen, og bidrar med 35 % av GF. Bidrar med cirka like stor andel som befolkningen tilsier.
Mellomstore kommuner: Står for 15 % av befolkning og bidrar med 15 % av GF. Bidrar med like stor andel som befolkningen tilsier.
Store kommuner: Står for 31 % av befolkningen, og bidrar med 26 %. Større kommuner kan ha visse former for stordriftsfordeler, samt at disse er med på å drive utviklingen i sektoren.
Hvorfor skjer endringen av prismodell?
Hvorfor skjer endringen av prismodell?
Dagens prismodeller har noen utfordringer i forhold til rettferdighet, bærekraftig selvkost og transparens, samt at de ikke legger opp til langsiktig utvikling av tjenestene. Den nye modellen skal løse utfordringene knyttet til:
– inndekning av faktiske kostnader for drift og utvikling av tjenestene
– forenkling av eksisterende modeller, men en modell som gir mer rettferdig utslag i kostnadsfordelingen
– inkludert langsiktig utviklingsbehov per tjeneste i prisen
Hvordan fungerer kalkulatoren?
Hvordan fungerer kalkulatoren?
Kalkulatoren er ment å vise forskjellen på eksisterende prismodell og ny prismodell fra 2025. Den har tatt utgangspunkt i alle tjenester du som kunde er registrert som bruker av medio mai 2024.
Det gjøres for ordens skyld oppmerksom på at innbyggerprisene er basert på innbyggertall for 2024. For Svar Ut-tjenesten er prisen estimert basert på historiske bruksdata og en estimering av bruk i 2025. Ved endring i bruksmønster vil totalpris for Svar Ut-tjenesten endres.
Hvilke tjenester som hver kommune har/ikke har tar utgangspunkt i en samlet vurdering basert på signerte avtaler og historisk fakturering. Dersom det er kostnadselementer eller tjenester som kommunen ikke kjenner seg igjen i, ta kontakt med fiks@ks.no.
Ettersom Min Kommune inkluderes i grunnfinansieringen, så er den ikke mulig å finne som tjeneste i kolonne grunnfinansiering + nye tjenestepriser.
For å bistå kunder som ønsker å ta i bruk flere av våre tjenester, har vi også lagt til rette for at du kan beregne hva det vil koste å ta bruk en ny tjeneste. Som standard i kolonnen “Ny tjenestepris tillegg” er alle tjenester som kunden ikke benytter. Så kan du som kunde velge tjenesten du ønsker beregnet ved å trykke på boksen til ønsket tjeneste.
Det er ikke lagt til rette for å redusere antall tjenester. For dette formålet må en bruke andre hjelpemidler, men en kan ta utgangspunkt i tallene i kalkulatoren.
Beskriver kalkulatoren forholdet mellom forvaltning og utviklingskostnader?
Beskriver kalkulatoren forholdet mellom forvaltning og utviklingskostnader?
Nei, kalkulatoren beskriver ikke forholdet mellom forvaltning og utviklingskostnader. Det vil i etterkant av hvert år utarbeides et tjenesteregnskap som viser inntekter og kostnader per tjeneste.
Hvor finner jeg prisene per sending, og for bruk av SvarUt/SvarInn og Fiks Melding?
Hvor finner jeg prisene per sending, og for bruk av SvarUt/SvarInn og Fiks Melding?
På side 18 i presentasjonen som ble holdt i vårt frokostmøte om ny prismodell, kan du se en oversikt over prismatrisen.
Hvordan skal den nye prismodellen øke insentivene til økt bruk av tjenestene?
Hvordan skal den nye prismodellen øke insentivene til økt bruk av tjenestene?
Ved at de indirekte kostnadene betales direkte gjennom grunnfinansieringen, vil prisen for hver enkelt tjeneste være lavere. Når prisen per tjeneste blir lavere, så kan det bidra til å insentivere kommunene og fylkeskommunene til å ta i bruk tjenestene, som nettopp er målet til KS Digital. Vi håper også at ved å gjøre det lettere for kommune å beregne sin kostnad, også vil gjøre det lettere å ta tjenestene i bruk.
Driftes tjenestene fremdeles etter prinsippet om selvkost?
Driftes tjenestene fremdeles etter prinsippet om selvkost?
Ja. KS Digital vil legge frem regnskap som viser at tjenestene enkeltvis går i balanse over tid. Bærekraftig selvkost er et bærende prinsipp og vil gjelde både fordeling av kostnader som direkte og indirekte inngår i tjenesten. Likevel er det nødvendig å sikre at det er tilstrekkelig med midler i selskapet til å håndtere utviklingsbehov som oppstår.